top of page
Wildflowers_edited.jpg

Duurzaamheid

Bij Gout is het streven om zo duurzaam mogelijk te werken. Er wordt gekeken naar het inkopen van duurzame bloemen en producten. 

Wat doet Gout aan duurzaamheid?

​Lokale teelt

Geen rijen aan enorme, verwarmde kassen en transport uit verre landen, maar bloemen uit lokale pluktuinen. Alle ingekochte bloemen hebben een duurzaamheidskenmerk. Ook bloemen uit jouw en mijn eigen tuin kunnen worden gebruikt. Geen bestrijdingsmiddelen en juist persoonlijk.

Afval scheiden

Niet alleen de bloementeelt kan schadelijk zijn voor het milieu. Ook het afval speelt een belangrijke rol. Bij Gout wordt het afval goed gescheiden en wordt er gebruik gemaakt van een composthoop. Hierdoor kan afval worden gebruikt voor bodemverbetering, zonder schadelijke middelen. 

Duurzaam steekschuim

Duurzaam steekschuim

Soms wordt steekschuim gebruikt om bloemstukken mooi te kunnen presenteren. Gout kiest er dan voor om duurzaam steekschuim te gebruiken, zodat het bloemstuk op alle aspecten via een verantwoorde weg tot stand komt. 

Vervoer

Door de focus te leggen op Best, Oirschot en omgeving, kan grotendeels gekozen worden om het transport van de bloemen lekker op de fiets te doen. Zo wordt de uitstoot van CO² verminderd en zijn de bloemen een mooie fietstocht rijker.

Dutch Design Week

Een van de nadelen van de huidige rouwbloemen is dat er weinig persoonlijkheid van de consument in zit. Ook is de consument zich nog niet bewust van de impact van een bosje bloemen op ons milieu. 

​

In ‘Leven met Afscheid’ wordt er een ontwerp gemaakt van rouwbloemwerk dat duurzaam en persoonlijk is. Het rouwbloemwerk wordt gemaakt samen met de nabestaanden en met gebruik van materialen die betekenis hebben voor de overledene. Zo kan er bijvoorbeeld gebruik worden gemaakt van bloemen uit de omgeving van de overledene. De bloemen die gebruikt worden zijn vrij van pesticiden en dragen dus bij aan een duurzamere omgeving. 

​

Er is ook een nieuw rouwlint ontworpen. Dit is gemaakt van pulp met persoonlijke materialen. Het rouwlint kan alle vormen en maten hebben. Na een uitvaart kan het papier de grond in en kan de laatste groet gaan ontkiemen, door middel van de zaden in het rouwlint. Doordat de bloemen ieder jaar rond dezelfde tijd weer gaan bloeien, vormt het een blijvende herinnering aan de overledene.

​

Door aandacht te geven aan deze onderdelen wordt het rouwbloemwerk persoonlijker en draagt het bij aan onze toekomst. Laten we Leven met Afscheid. 

‘Leven met Afscheid’ is van 22 t/m 30 oktober te zien bij Plan-B tijdens de Dutch Design Week.

20220613_132624.jpg
bottom of page